Afsluiting van een bijzondere periode


In maart 2022 werden wij door gemeente Amersfoort benaderd met de vraagstelling om binnen enkele dagen de cateringvoorzieningen te organiseren ten behoeve van de vluchtelingen uit Oekraïne die werden opgevangen op twee verschillende locaties, Zonnehof en Plotterweg. Een en ander met de focus op een bezetting van circa 400 personen binnen enkele weken, verdeeld over deze twee locaties.
Met ons zeer uitgebreide netwerk van samenwerkingspartners is ons dit gelukt en konden wij drie dagen later de maaltijdvoorzieningen op beide locaties soepel laten verlopen. Wel moesten wij even wennen aan de eetgewoonten van de bewoners, maar kookten wij al spoedig naar de smaak van de Oekraïners zoals bijvoorbeeld Borsjtsj (Rijk gevulde bietensoep). Tevens kon één van onze samenwerkingspartners spoedig betaald werk bieden aan één van de vluchtelingen.

Koken met vluchtelingen
In het voorjaar van 2022 werden wij benaderd door het Corderius College met de vraag om een traditioneel Oekraïense lunch te presenteren tijdens een sportieve sponsordag voor circa 300 vluchtelingen. Omdat wij participatie belangrijk vinden hebben wij een tolk gevraagd om te informeren wie van de bewoners samen met ons deze lunch zouden willen bereiden. Binnen een paar uur hadden wij zes enthousiaste dames beschikbaar. Eerst zijn wij samen naar de Sligro geweest om de inkopen te verzorgen. Zorgcentrum De Koperhorst stelde hun keuken beschikbaar en konden wij na 17.00 uur aan de slag met de voorbereidingen voor de lunch de volgende dag. Het werd een lange avond, want alles werd met de hand vers bereid en waren wij tot 01.00 uur aan het koken. Bietensoep, knoflookbrood, dumplings gevuld met aardappel en dille met spekjes, pannenkoekjes met hüttenkäse en honing………. De Oekraïense dames begonnen tijdens het koken spontaan troostliederen te zingen, wat veel indruk op ons maakte. De volgende dag werden de gerechten gepresenteerd en was het een feest van herkenning voor de vluchtelingen.
 
Social return.
Om de bewoners van de locaties afleiding te bezorgen zijn er vele activiteiten door de locatiemanagers georganiseerd die wij diverse malen hebben ondersteund met hapjes, lekkernijen en te winnen cadeautjes. Daarnaast hebben wij met regelmaat bij onze zakelijke relaties spullen mogen ophalen om uit te delen aan de bewoners, zoals bijvoorbeeld verzorgingsproducten van Paula’s Choice.
Ook hebben wij een aantal snackavonden georganiseerd waarbij we op de locaties frites en snacks bereidden. Aansluitend hebben wij in de zomers ook enkele malen een uitgebreide barbecue voor de bewoners georganiseerd. Dit werd telkens met veel enthousiasme en dankbaarheid ontvangen.
 
Verhuizing Plotterweg
In maart 2023 konden de bewoners van de locatie Plotterweg terecht in een nieuw gebouw aan de Hellestraat, waar zij meer zelfstandig konden wonen en ook zelfstandig konden koken.
De locatie Zonnehof bleef open en hebben wij daar de cateringvoorziening kunnen voortzetten.

Opvanglocatie gesloten
Op 2 april 2024 zijn de laatste vluchtelingen (derdelanders) uit de opvanglocatie vertrokken om elders te worden ondergebracht.
Hiermee sluiten wij een zeer bijzondere periode af die veel indruk op ons heeft gemaakt. Wij hopen voor iedereen dat er snel een einde komt aan deze crises en de bewoners spoedig weer uitzicht kunnen hebben op een bestaan in hun thuisland Oekraïne.
 

Wat zeggen onze opdrachtgevers

Heb jij de smaak te pakken?

Nieuwsgierig geworden naar hoe we jouw evenement onvergetelijk kunnen maken? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden voor jouw perfecte, duurzame evenement.

Neem contact op!